EuroVelo 6

Európa turisztikai kerékpárút hálózatában az EuroVelo-ban „6.” útvonal jelölést kapta az Atlanti-Óceántól a Duna deltájáig haladó útvonal. A jól kiépített útvonal párját ritkító szépségű természeti környezetben halad a Loire és a Rajna völgyén át a Duna deltájáig.


A dunamenti szakasz jóval Passau felett kezdődik és a leggyakoribb célig, Bécsig és tovább a teljes ausztriai szakaszon kiválóan járható. Ez nem jelenti azt, hogy a teljes útvonalon kiépített kerékpárút van, rövidebb szakaszokon a térképen előre jelzett, kevésbé forgalmas kitáblázott közúti részek, illetve nemzeti parkok területén gondozott, murvával borított szakaszok találhatók. De ez a legkevésbé sem zavarja a minden korosztályban csoportosan áramló kerékpárosokat, hiszen könnyen hozzáférhető az útvonalról minden szükséges információ, a szállásokról és nevezetességekről az évente frissülő és minden település Info pontjain elérhető kiadványokban. Ugyanis ott északon teljes turisztikai rendszer épült az EuroVelo köré, minden igényt kielégítő széleskörű turisztikai szolgáltatásokkal.


A Termal Hotel Liget Érd kezdeményezésére jött létre a Budapest-Érd-Százhalombatta EuroVelo szakasz létrehozása tárgyában a téma szakértőit és az érintett önkormányzatokat megmozgató kerekasztal konferencia 2010. október 29.-én az ekkor aktivitásra bírható minden érintett részvételével. A bevezető gondolatébresztő és a témát keretbe foglaló előadást Dalos Péter a COWI Magyarország Kft. kerékpáros szakértője tartotta meg. A megbeszélés során a résztvevők áttekintették, mi van meg, és mi hiányzik a részlegesen kiépített EuroVelo6 szakaszunkból.
 
A nagytétényi önkormányzat és a fővárosi önkormányzat, illetve a Duna Spirit projekt képviselője ismertette a Duna menti útvonalon kitűzött már elkészült, jóváhagyott, és engedélyezés alatt levő tervek nyomvonalait a nagytétényi kastélyig és tovább Budapest határáig. A jelenleg Csepelen és a Duna túloldalán kitáblázott EuroVelohoz kapcsolódás a százhalombattai komp igénybevételével történhet. Azonban az útvonal folytatására lehetőség van akár Dunaújvárosig vagy tovább. Nem kell hozzá más, mint egy másik magyarországi szakaszon, a Dunakanyarban a Göd-Vác-Zebegény szakaszon már megvalósult példaértékű együttműködés. Az érdi önkormányzat részéről felvetődött még a nagytétényi Campona-tól az Aquarius Hotel mellett elvezető, Érd központján át a Velencei tó felé vezető hivatásforgalmi útvonal kérdése.
 
Az Érdi Tekergők Kerékpáros Egyesület részéről Érd Körbe pólókat ajánlottunk fel azoknak, akik kerékpárral érkeztek a rendezvényre, továbbá a helyszínre szállítottunk a Kós Károly szakiskolából kölcsönözhető kerékpárokat. Így ebédszünetben a vállalkozó szelleműek kerékpáron tekinthették meg a Duna gátján haladó EuroVelo szakaszt a napsütéses őszi időben. Nekik különösen jól esett a Termalban felszolgált ebéd!
 
A délutáni bevezetőben egy tavalyelőtti Passau-Bécs EuroVelo túráról következett egy rövid videóval és mintegy egy tucat önmagáért beszélő képpel kísért beszámoló. Amelyek között egy nem is könnyen észrevehető kakukktojást helyezett el az előadó, az érdi EuroVelo szakaszról. Bemutatandó, ami már rendelkezésre áll, ugyanolyan alkalmas, mint a nevezetes felsődunai útvonal, és évek óta mennyire közel vagyunk hozzá, hogy a hiányzó néhányszáz méteres szakasz használhatóvá tétele után bekapcsolódhassunk az európai kerékpáros turisztika vérkeringésébe.
 
Korábbi információk, híradások a Budapest-Érd-Százhalombatta EuroVelo szakaszról:
 
A megépült infrastruktúra.
 
A 2010 BAM (Bringázz Munkába Akció).
 
Az ÉrdTV a kerekasztal konferenciáról (a 9. perctől).
 
Nem véletlen, hogy 2007-es megépülése óta az Érd Körbe kerékpáros felvonulás útvonala itt halad. Hiszen van Duna Érden!
 
Ugye tényleg szép? Az Érd Körbe 2009 őszén az EuroVelo6 a 3. perctől.
 
A kerekasztal konferencián résztvevő érintettek szándékai egyértelműek és ez bizakodásra ad okot: minél hamarabb legyőzhető legyen a jelenlegi legfőbb akadály, a forráshiány. Önkormányzati, civil és vállalkozói összefogással, kreativitással. Hiszen világos a cél, egyértelmű miért fontos ez a fejlesztés!
 
Köszönjük a Termal Hotel Liget Érd kiváló kezdeményezését és a kiváló vendéglátást! Az egyeztetést pedig folytatjuk a következő kitűzött időpontban 2011. január 28-án.
 
Kellemes (télen enyhe) hátszelet!
 
Süle Zsolt
 
Magyar Kerékpárosklub
 
Érd és Környéke területi szervezet
Készült az EUSAN Informatikai és Tanácsadó Kft támogatásával
az eUPark rendszerében